چرا رژیم های غذایی موثر نیستند؟
رژیم های غذایی ، زمانی که شما به گرفتن رژیم در برنامه غذاییتان شروع میکنید بعدازاینکه چند کیلوگرم از وزنتان کم شد سپس از خط خارجشده و مجدداً به حالت اولیه خود برمیگردید و وضعیت به همین صورت پیش میرود.
خیلی از افراد گمان میکنند که رژیم غذایی برنامهای تکراری و یکنواخت است که مجبورید کل عمر آن را رعایت کنید و بهمحض شروع باید از غذاهای خاصی استفاده کنید و گروهی از غذاهای دیگر را باید برای همیشه فراموش کنید و بهطورکلی حجم غذا آنقدر کم است که همیشه احساس گرسنگی میکنید.
یکی از مشکلاتی که باعث کاهش تمایل افراد به رژیمهای غذایی میشود، برگشتپذیری بسیاری از این رژیمهاست و رژیم گیرندگان به راین باورند که ما نمیتوانیم تا آخر عمر این رژیم را حفظ کنیم و بهمحض دور شدن از رژیم، افزایش مجدد وزن شروع خواهد شد.
که البته در رژیم های غذایی نادرست مثل رژیمهای کمکالری، دشوار، کاملاً بسته و محدود و غیر اصول این فرضیات نادرست است علیالخصوص در رژیمهایی که فرد بجای چربی سوزی آب بدن را از دست میدهد، وزن کاهشیافته با سرعت و حتی در برخی موارد بیشتر از قبل برمیگردد. درهرحال نباید فراموش شود که بدن ما به خوردن چربیها و مواد شیرین تمایل شدیدی دارد و اگر در رژیمها این دو بخش اصلی بهطور کامل حذف شوند قاعدتاً آن رژیم پایدار و ثابت نخواهد بود.
شخص رژیم گیرنده دیر یا زود در برابر خواستهای غریزی بدن خود تسلیم خواهد شده و دوباره به خوردن غذاهای چرب و شیرین روی میآورد. علاوه بر این میدانیم که غذاهای چرب زمان بیشتری در معده میمانند و حس سیری طولانیتری به ما میدهند درنتیجه بدن ما تمایل بیشتری به غذاهای چرب دارد شاید به علت ریشه در فیزیولوژی بودن بدن باشد.
گزینه دیگری که مانع از شروع یا ادامه رژیم های غذایی میشود، تصور تحمیل هزینه اضافی به فرد یا خانوادهی او است و اینکه غذای شخص از خانواده جدا باشد همبار مالی و همبار روانی در پی خواهد داشت، هدف این است که فرهنگ صحیح تغذیه ترویج داده شود و این کار در بستر سفره خانواده هم امکانپذیر است و سلامت افرادی که با فرد همسفره هستند هم بهنوعی تأمین میشود، این خود میتواند انگیزهای برای شروع یا ادامه درمان فرد باشد.
یکی دیگر از مسائلی که باعث عدم موفقیت در رژیم های غذایی میشود، محدودیتهای شدید کالری یا حذف برخی از وعدههای اصلی است بهعبارتدیگر فرد با این تفکر که کالری کمتری دریافت میکند مثلاً از وعده صبحانه یا شام صرفنظر میکند که این کار باعث آسیب جدی متابولیسم یا سوختوساز میگردد زیرا بدن ما در حالت استراحت هم انرژی مصرف میکند و بخشهایی مثل مغز، ریهها، کلیهها و قلب برای حفظ عملکرد خود حتی در زمان استراحت نیازمند انرژی هستند.
در این افراد بدن دچار احساس قحطی شده و سلولهای بدن از مصرف انرژی خود در جهت حفظ عملکردهای حیاتی کم میکنند در همچنین مواردی چون بیشترین میزان انرژی مصرفی توسط ماهیچهها و عضلات در حالت استراحت مصرف میشود، عضلات انرژی مصرفی خود را برای بقا کم میکنند و تحلیل عضلانی آغاز میشود. ازآنجاییکه در بین بخشهای بدن عضلات بیشترین انرژی را مصرف میکنند این روش انرژی مصرفی حالت استراحت کاهشیافته و کمکم وزن به مقدار اولیه خود بازگشته یا حتی بیشتر از قبل خواهد شد.
یکی از متخصصان تغذیه میگوید چیزی که باعث افزایش وزن میشود، مصرف کالری بیشازاندازه و نیاز روزانه که بهطور منظمی تکرار میشود درصورتیکه ۳۰ درصد کالری باید مواد چربی باشد درنتیجه به میزان چربی در مواد غذایی باید توجه داشت.
همانطور که میدانیم مواد مختلف غذایی پروتئینها، ویتامینها و… مواد مفید مختلفی را به بدن میرسانند. بهطور مثال آوا کادو، مغزها (پسته، بادام، گردو و …) چربیهای مفید و ضروری بدن را، گوشتها، پروتئینها را تأمین میکنند و شکلاتهای تلخ غنی از فلاونوئیدها، میوهها غنی از فیبر هستند؛ اما اندازهی مصرفی آنها نیز خیلی مهم است.
ازآنجاییکه میزان مصرف کالری هر فرد با فرد دیگر مختلف است، مقدار مشخص و معینی را نمیتوان را بهطورکلی بیان کرد. متخصصان تغذیه میتوانند به افراد چاق کمک کنند که چه اندازه کالری را باید روزانه مصرف کنند تا نتیجه درستی از رژیم لاغری خود به دست آورند.