خطر ترکیدگی پروتز سینه:خطر ترکیدگی پروتز سینه، معمولا ذهن خانم هایی را که قرار است عمل پروتز سینه انجام دهند به خود مشغول می کند و همیشه این سوال برایشان پیش می آید که آیا احتمال خطر ترکیدگی پروتز سینه وجود دارد یا نه؟
در جواب باید گفت در هنگام قرار دادن انواع پروتز سینه، داخل سینه اندکی هوا دور پروتز سینه ایجاد می شود اما چند روز بعد عمل به طول کامل برطرف می شود و جذب بدن می شود و کم کم پروتز سینه ،عضوی از بدن شخص پروتز کننده می شود و این ترکیدگی پروتز نه در هواپیما و نه در هیچ جای دیگری وجود ندارد و بیمار می تواند بعد ازگذشت ۴۸ ساعت از عمل پروتز سینه ،سفر هوایی داشته باشد و نگران ترکیدگی پروتز خود نباشد.باید گفت اگر ضربه ای به پروتز وارد شود که خطر ترکیدگی پروتز سینه وجود داشته باشد حتما سبب صدمه دیدن قفسه سینه هم خواهد شد.بنابراین نباید این نگرانی را داشته باشید که خطر ترکیدگی پروتز سینه د رحالت عادی وجود دارد.
کسانی که قصد دارند جراحی زیبایی سینه انجام دهند ،اگر قبل از عمل نزد یک جراح خوب سینه بروند و اقدامات پیش از عمل مثل سیگار نکشیدن و مصرف نکردن بعضی داروها را انجانم دهند و بعد از عمل نیز مراقبت های پس از جراحی مثل مصرف منظم آنتی بیوتیک ها را داشته باشند و کارهای سنگین و پرتحرک و کارهایی که باعث درد قفسه سینه می شوند را انجام ندهند و به طور مرتب و دوره ای توسط پزشک ویزیت شوند ،می توانند اطمینان خاطر پیدا کنند که بعد عمل، ایمنی پروتز سینه آن ها برقرار می شود و خطر ترکیدگی پروتز سینه برایشان پیش نمی آید.
تشخیص پارگی در این نوع پروتزها کار راحتی است و شخص ناگهان متوجه می شود که یکی از سینه هایش به طور واضحی کوچکتر از دیگری شده است .برای حل این مشکل ،راه حل تقریبا ساده است و برای این کار معمولا اقدام به تعویض پروتز می کنند و یا گاهی لیفت سینه انجام می دهند .در مجموع امکان خطر ترکیدگی پروتز سینه و پارگی در این نوع پروتزها در ۱۰ سال اول ۱۰ درصد می باشد .و درصد خطر ترکیدگی پروتز سینه در سالهای بعدی به طور تصاعدی بالا می رود.
ترکیدگی پروتز سینه از این نوع پروتز، باعث مشکلات عمده ای در فرد می شود .در صورت پارگی کیسه خارجی این نوع پروتز ،امکان راه یافتن مایع سیلیکون به هر نقطه از بدن وجود دارد ولی در بیشتر موارد به ناحیه سینه و زیر بغل مهاجرت می کند .از نشانه های پارگی و خطر ترکیدگی پروتز سینه از این نوع ،بدفرمی و پیدایش توده خارجی در فضای پروتز می باشد.
گاهى اوقات بزرگ شدن غدد لنفاوى زیر بغل (گرانولوم) نشان دهنده نوعی پارگی در پروتز سینه است و خطر ترکیدگی پروتز سینه وجود دارد .امروزه این نوع پروتز ها به ندرت مورد استفاده قرار می گیرند و شرکت های سازنده ،خیلی کم انواع سایز پروتز سینه از این نوع را تولید می کنند. ولى در گذشته تا ٢٥٪ خطر ترکیدگی پروتز سینه در مدت ١٥ سال وجود داشت که اکثراً هم بدون علامت یا پارگی ساکت و مخفى بود (پارگی داخل کپسولى).
این نوع پروتز امروزه در تمام دنیا پرکاربردترین پروتز محسوب می شود و چون برای این نوع پروتزها کیسه های محکم تر و بهتری نسبت به پروتزهای دیگر طراحی شده است ،سبب می شود خطر ترکیدگی پروتز سینه در آن ها به حداقل برسد.طبق مطالعه ای که طی سالهای ٢٠٠٣ -٢٠٠٩ تحت نظر سازمان غذا و داروى آمریکا روى پروتزهای منتور انجام شد نشان داد که خطر ترکیدگی پروتز سینه در این نوع پروتزها را در مدت ۶ سال ١/١ درصد اعلام کرد که با گذشته تفاوت زیادی دارد. در این پروتزها در اکثر مواقع خطر ترکیدگی پروتز سینه به صورت داخل کپسولى و بدون علامت می باشد و نمی توان صرفا از طریق معاینه پزشکی پی به پارگی آن برد و دقیقترین وسیله ای که به کمک آن می توان پارگی آن را صد در صد تشخیص داد ، ام آر آی می باشد.
در حال حاضر پروتکل تشخیصى یکسانى براى بررسى درازمدت پروتزهای سیلیکونى در سطح جهانى وجود ندارد. با اینکه در آمریکا استفاده از ام آر آى هر سه سال توصیه می شود ولی در اروپا این برخورد بسیار تهاجمى تلقى می شود و اکثر بیماران سونوگرافى دورهای انجام می دهند و از ام آر آى صرفا برای تشخیص موارد مشکوک خطر ترکیدگی پروتز سینه استفاده می کنند.
یعنى قبل اینکه عمل جراحى پروتز سینه انجام شود، کیسه پروتز سینه پارگی بسیار جزئی ای داشته که از دید جراح و کمپانی سازنده پنهان مانده است.
استفاده از برشهای خیلى کوچک در حین جراحی و جاگذاری پروتز در داخل سینه ، ممکن است سبب شود فشار بیش از حد به پروتز وارد شود و یا اجسام تیز حین عمل با پروتز برخورد کنند که میتواند سبب پارگی پروتز شود (معمولاً این پارگیها خیلى سریع و طی ۱ الی ۳ ماه اول خود را نشان می دهند.)
پروسههای تخریبى و فرسایشى تدریجى همراه با تروماى فیزیکى مکرر (ضربهها) هم ممکن است سبب پارگی پروتزها شود که اکثر پارگی های پروتز به این دلیل اتفاق می افتد.قبل از عمل باید توجه داشته باشید که پروتز سینه وسیله ایست که باید مدت طولانی در بدن باقی بماند و مشکلات پیش آمده توسط آن و امنیت کمپانى سازنده نیز باید در مطالعات طولانى و بالاى ده سال نشان داده شود. همین امر باعث می شود که استفاده از برندهاى باسابقه و قدیمى منطقىتر باشد.و خطر ترکیدگی پروتز سینه در آن ها کم شود.
از عوارض احتمالی و بسیار نادر عمل پروتز سینه، پاره شدن پروتز می باشد. امروزه با کمک تکنیک های جدید،پروتزها را به گونه ای می سازند که حتی در صورت تحمل فشار زیاد ،خطر ترکیدگی پروتز سینه وجود نداشته باشد.البته واضح است که اتفاقات غیر عادی مثل اصابت اجسام نوکتیز، اصابت گلوله و تصادفات بسیار می تواند خطر ترکیدگی پروتز سینه را در بر داشته باشد. .یعنی می توان گفت خطر ترکیدگی پروتز سینه بسیار کم و نادر می باشد. در صورتی که پروتز دچار پارگی شده باشد، بیمار ممکن است یکی از علایم زیر را تجربه نماید:
بهترین راه برای تشخیص پارگی پروتز، MRI می باشد و در صورت تایید شدن پارگی پروتز سینه باید با جراحی مجدد تعویض شود.
اگر قصد انجام عمل پروتز سینه را دارید بهتر است قبل از هرگونه اقدامی یک جراح سینه خوب انتخاب کنید و از مهارت وجراحی آن مطمئن باشید.
بهتر است قبل ازعمل پروتز سینه سیگار کشیدن را قطع کنید.
قبل از عمل پزشک خود را از داروها ی مصرفی مطلع کنید .